Op-Nieuw in de media 

 

Hans van der Burgh (oprichter) over Op-Nieuw.......

Facebookpagina van Op-Nieuw

 Delft op zondag / archief/ stichting Op-Nieuw

 

Op-Nieuw in Delft op Zondag

 

DELFT – Stichting Op-Nieuw is een leerwerkbedrijf dat ontspoorde jongeren een tweede kans geeft door begeleiding en training 'on the job'. Hoofdactiviteit is de 2wieleracademie. Oprichter, coördinator en spin in het web is Hans van der Burgh. Hij is deze maand de 'doorkijker'.

 

Door Michael Reuser

Hans van der Burgh is een makkelijke prater, vooral op de werkplaats van zijn 'kindje'. Vlak vóór het gesprek knuffelt hij een van de deelnemers en complimenteert hem met het opknappen van een opoefiets. Van der Burgh ten voeten uit. De rasechte Delvenaar richtte zeven jaar geleden de stichting Op-Nieuw op, in het Poptahof. Toen als kleine kringloopwinkel om mensen te gaan trainen in detailhandel, inkoop en verkoop. "Ik heb vijftien jaar op school gewerkt als techniekdocent (na de studies MTS Werktuigbouw en HBO Inrichtingswerk, red.) en zag daar nogal wat voortijdige uitval. Als je beschadigd bent in je jeugd, ben je niet per definitie een klootzak. Regulier onderwijs kan wel eens net iets te lastig zijn. Ik wilde die gasten een tweede kans geven."

Onrecht
Van der Burgh is een vrijbuiter. "Ik kan niet tegen onrecht, dat zit in mijn bloed." Met het begeleiden van 'lastige' jongeren is hij in zijn element. "Ons geheim? Rust en aan de hand nemen. Luisteren, begrijpen, erkennen en aan de slag gaan. Niet te veel praten. We slaan de plank wel eens mis, daar leren we van. Maar we sturen niemand weg. Na uitplaatsing naar een werkgever houden we contact via jobcoaching. 
Een mens is net een fiets. Je geeft hem aandacht, knapt hem op en hij kan weer beter functioneren. Altijd nog beter dan weggooien." Van der Burgh heeft soms moeite met de gemeente. "De politiek roept om het hardst dat kleine sociale ondernemers moeten worden gesteund, maar grotere partijen (GGZ, Perspektief en Stunt, red.) slokken bijna al het geld op. 

Terwijl wij juist met goede uitstroom geld kunnen verdienen voor de gemeente. Met doorstroming help je mensen meer dan met eeuwigdurende dagbesteding. Als de therapie of dagbesteding eindigt bij bijvoorbeeld Doel, kan een kandidaat bij ons worden aangemeld voor een vakopleiding tot fietsenmaker met baangarantie en is de cirkel rond." De 63-jarige sociaal ondernemer heeft tips voor andere 'doorkijkers'. "We hebben onderschat dat het makkelijk zou zijn om zo'n organisatie op te zetten. Gaandeweg hebben we hulptroepen gevonden die hard nodig bleken. Een netwerk is heel belangrijk, naast een duidelijke visie en een heldere doelstelling." Naar de gemeente wil hij ook iets kwijt: "Een verandering in mindset is nodig, een sociale onderneming kan commercieel opereren. Alleen van subsidiegeld leven hoeft niet. Dat houdt je onderneming niet scherp. Probeer je eigen broek op te houden. Op-Nieuw is bezig met vijf à zes studenten, het zou mooi zijn als dat er 25 worden. Samenwerking met grotere partijen levert een efficiëntere overhead, rouleren van begeleiders en uitwisselen van dossiers. De burgemeester is op werkbezoek geweest, zij was enthousiast. Nu de andere beslissers nog."